Областният управител  върна решения на Общински съвет - Омуртаг
Областният управител върна решения на Общински съвет - Омуртаг / netinfo

Областният управител на Търговище Свилен Василев върна за ново обсъждане като незаконосъобразни две от решенията на Общински съвет - Омуртаг, взети на последното извънредно заседание от 18 май т.г.

С първото решение е назначено за временно изпълняващ длъжността „управител" на фирма „Общински имоти" ЕООД гр. Омуртаг лице с по-нисък от нужния образователен ценз и без да е спазена процедурата по предварително обсъждане в постоянните комисии към Общинския съвет. По случая проверка е извършена и от Районна прокуратура - Омуртаг, която е установила липса на каквато и да било административна преписка с набор документи на кандидата, които да доказват неговото образование.

С второто решение Общинският съвет избира експерт-счетоводител на Многопрофилната болница за активно лечение, който трябва да завери одитния доклад на общинското дружество за 2008 г. Според областния управител, това е нарушение на чл.249 от Търговския закон, тъй като 2008-ма година вече е изтекла и при положение, че общото събрание на болницата не е избрало регистриран одитор до изтичане на посочената година,  единствената възможност е такова лице да бъде назначено служебно от длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията.

За извършените нарушения Областният управител на Търговище е сезиран от група съветници в общински съвет Омуртаг, както и  от прокурор от Районна прокуратура - гр. Омуртаг.

Заповедта на Областния управител на Търговище е изпратена за сведение и на Районна прокуратура - Омуртаг.