Новородените момчета през 2014 година в Шумен много повече от момичетата
Новородените момчета през 2014 година в Шумен много повече от момичетата / www.aspekti.info

През 2014 година броят на новородените момчета в шуменското АГ отделение е бил много по-голям от този на момичетата. Това съобщи пред журналисти началникът на отделението д-р Ивайло Балабанов.

По думите му родените през миналата година момчета са 733, а момичетата - 646. Броят на ражданията спрямо преходната година се запазва, като те са само с 4 по-малко - 1397 срещу 1401 за 2013 година. Според изнесената от него статистика броят на мъртвородените е намалял, а нулевата майчина смъртност се запазва за седма поредна година. Броят на малолетните и непълнолетните майки също отчита спад. Най-младата родилка през 2014 година отново е била 14-годишна. Най-възрастната пък е била на 46 години. В шуменската болница са проплакали и 22 двойки близнаци.

Д-р Балабанов коментира, че след направения ремонт условията в звено „Родилно" в момента са много добри, докато секторите „Гинекология" и „Патологична бременност" се нуждаят от цялостно обновяване. Той допълни, че от управлението на болницата имат уверението, че скоро ще бъде закупена нова апаратура, и благодари на дарителите, които през годината са подпомогнали работата им. Балабанов обясни, че екипът на АГ отделението има нови попълнения, сред които двама лекари и една акушерка.