/ Община Шумен
Новоизбраният кмет на Шумен проф. Христо Христов, общински съветници и кметовете на кметства положиха клетва на тържествена сесия на Общинския съвет в Шумен.

Заседанието бе открито от областния управител проф. Добромир Добрев.

В словото си той отбеляза, че съдбата определи заседанието да е на 10 ноември, една знаменателна дата, от която започна нашето завръщане към европейските ценности, но и разделението ни за и против тези ценност – живот, свобода, частна собственост.

„Този общински парламент е въплъщение на свободната воля на гражданите. Те имат това, което заслужават. Аз ви пожелавам да останете в полето на правото съзнание и понеже виждам много юристи сред вас съм сигурен, че това ще стане, защото в крайна сметка правото е това, което дава възможност в града да управлява закона, а не човека, нещото, което казах на всички досегашни тържествени сесии на Общинските съвети в областта“, отбеляза проф. Добрев. „Искам да пожелая на всички общински съветници здраве и успешен мандат, а на Христо Христов – успех във всичките му благородни начинания, да не забравя сбирките на любимия си отбор (проф. Добрев и проф. Христов са привърженици на английския футболен отбор Ливърпул – б.а.) и ливърпулската песен в която се казва, че през бурята трябва да вървиш с високо вдигната глава“, каза още Добрев. 

Община Шумен

Председателят на Общинската избирателна комисия в Шумен Биляна Пейчева връчи на съветниците удостоверенията им за избора, след което проф. Добрев покани най -възрастният съветник Николай Калев да води първата сесия на Общинския съвет. Той каза, че за него е чест на знаменателната дата 10 ноември да ръководи заседанието, след което прочете клетвата, която положиха съветниците. Всички те подписаха клетвена декларация, с която заявиха, че във всичките си действия ще се водят от интересите на гражданите на общината. 

След това кметът на Шумен Любомир Христов, с мандат 2015-2023 година, връчи на проф. Христо Христов кметската огърлица и ключа на Шумен. “Спечелихте доверие, но това е и голяма отговорност. Направете така, че хората да ви повярват. Работете за Шумен”, пожела на новата местна власт Любомир Христов. Лично той, както и неговият екип, получиха аплодисменти от присъстващите на сесията за тяхната работа. 

В словото си проф. Христо Христов благодари на шуменци за подкрепата. „Доверието, което ни беше дадено е най-ценното нещо, което получих на този местен вот и това ме задължава да го оправдая. Няма да забравя нито един проблем, нито една добра идея, която ми беше дадена от нашите съграждани през последните месеци. Ще положа всички усилия, за да имаме чиста, подредена и благоденстваща община”, посочи Христов. 

„Ситуацията в която се намираме е сложна и вярата на нашите съграждани ,че доброто бъдеще на нашия град е възможно е в състояние на изчакване, в състояние на една добронамерена проява на търпение, но това няма да продължи дълго. Днес ние сме под прожекторите на десетки хиляди погледи на наши съграждани, които имат надеждата, че всички ние тук сме част от разрешаването на проблемите, стоящи пред нашия град. Това ме задължава през диалога, през аргумента и взаимодействието да поставим началото на нов подход в отношенията между администрацията и Общинския съвет, насочени към вземането на правилните решения, в интерес на нашите съграждани. Убеден съм, че това е основното предизвикателство, което стои пред нас". Вярвам, че това е желание на всички наши съграждани и постигането на диалог е възможен чрез полагане на усилия на всеки един от нас, заяви Христов, след което честити за избора на всички общински съветници и им пожела успешен мандат. 

Досегашният председател на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова ще продължи да изпълнява длъжността. След таен вот, за нейната кандидатура, издигната от „Продължаваме промяната - Демократична България“ гласуваха 39 общински съветници, а за Ивайло Илиев от ГЕРБ – осем. В урната бяха намерени и три недействителни бюлетини.

Проф. Христо Христов спечели изборите за кмет на Шумен с около 71,4 подкрепа на балотаж. В Общинския съвет в областния град най-много представители ще имат ГЕРБ и „БСП за България“ – по девет. Най-възрастният общински съветник Николай Калев зае мястото на новоизбрания кмет на Шумен Христо Христов в Общинския съвет в града. Проф. Христов бе и водач на листата с общински съветници на „БСП за България“.
Станимир Савов/БТА