Чавдар Георгиев
Чавдар Георгиев / dariknews.bg
Днес е поредното заседание по казуса на шуменеца Чавдар Георгиев, който води борба да запази децата си - непълнолетни момче и момиче.

След решение на Софийски градски съд децата да останат при баща си, а не да бъдат взети от тяхната майка в Норвегия,  делото се гледа на втора инстанция в столицата. 

Чавдар Георгиев има син и дъщеря от своето съжителство с жена в Норвегия. След като тя е арестувана, той се прибира в България заедно с децата. 

След повече от шест месеца престой в ареста в Норвегия Моника e освободена до започване на делото.
 
Идва в България в опит да вземе децата обратно в Норвегия, за да получи по-лека присъда. След отказ на Чавдар, майката на децата завежда дело по Хагската конвенция и обвинява бащата за отвличането им. 

Има решение на Районен съд-Шумен, с което се налага ограничителна заповед за Моника, като мярка за закрила на Чавдар, децата и родителите му.

Според магистратитв децата не са неправомерно изведени от Норвегия. Има неправомерно задържане, но заради здравословното състояние на едно от децата бащата е имал достатъчно причини те да останат тук.

Ако децата бъдат върнати в Норвегия и тяхната майка получи ефективна присъда – има опасност те да бъдат настанени в приемни семейства – разделени от баща  си и един от друг.

При предишните заседания на няколко места в страната имаше митинги в подкрепа на Чавдар, за днес също са заявени подобни мероприятия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.