Нов съвет на директорите на ТЕЦ-а, ако инвеститорът плати 300 000 лв.?
Нов съвет на директорите на ТЕЦ-а, ако инвеститорът плати 300 000 лв.? / Дарик Шумен

Ако потенциалният инвеститор "Титан Пауър" или дружеството, което той предложи ЕрВеЕ - България до 14 януари платят поне сумата от 300 000 лв. към "Булгаргаз" или се ангажират с неотменим акредитив за погасяване на тези задължения, общинските съветници поеха ангажимента да ги включат в Съвета на директорите на ТЕЦ-а. Това каза пред журналисти председателят на ОбС в Шумен Даниела Русева след среща с юристи, по време на която бяха обсъдени рисковете за общината от сключените договoри във връзка с ТЕЦ-а.

Тя допълни, че вече има изготвена докладна записка за промяна на Съвета на директорите, но общинските съветници искат да бъдат сигурни, че инвеститорът има готовност да плати част от дълга и реално да покаже това плащане. Русева подчерта, че ще бъде взето предвид единствено потвърждение от "Булгаргаз" за извършеното плащане. Според нея има неизпълнение на единия от договорите, но нещата са така направени, че той влиза в сила, ако бъдат изпълнени други условия по другите три. Ако плащането на въпросните 300 000 лв. не се случи до 14 януари, вероятно общинският съвет няма да приеме нов Съвет на директорите на "Топлофикация".

Искаме реално да разберем, че тези хора /"Титан Пауър"/ са готови да поемат задълженията, а не само на приказки или на хартия - заяви още тя.

По време на днешната среща стана ясно, че някои квоти от емисиите вредни газове на ТЕЦ-а не са продадени и с парите от тях може да бъдат погасени част от дълговете на топлоснабдителното дружество към "Булгаргаз". Добре е те да бъдат продадени до сесията на 14 януари - заяви председателят на местния парламент. Стойността е им около 500 000 лв. В случай, че се стигне до отказ от инвестицията е вероятно да се премине към реализирането на бизнесплан, изготвен от "Топлофикация" - Шумен. Той предвижда заздравяване на ТЕЦ-а като общинско търговско дружество, което само ще реализира проект за когенерационни съоръжения.