Над 8 млн.лв. ще бъдат заделени за капиталови разходи
Над 8 млн.лв. ще бъдат заделени за капиталови разходи / Дарик Шумен

Приходите, получени от продажба на нефинансови активи /от сгради и земя/ вече ще се насочват към инфраструктура и социални дейности, според изисквания на Закона за държавния бюджет - това съобщи по време на днешното обсъждане на проекта за разчета на капиталовите разходи зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев. За този вид дейности от собствени средства ще бъдат предвидени 2 941 000 лв. В капиталовия разчет от собствени целеви средства от преходен остатък общината има заложени 260 000 лв., а от неданъчни приходи 752 000 лв. Целевата субсидия от държавния бюджет е 4 118 000 лв., като от тях 3,5 млн. лв. са предназначени за изграждането на Регионалното депо за битови отпадъци край кв. „Дивдядово". Капиталовите разходи държавата все повече прехвърля на местния бюджет - допълни финансист номер 1 на общината.

Бюджет 2010 ще бъде изпълняван в условията и на неразплатени дейности, общият им размер е около 830 000 лв. Генчев обясни, че предстои разплащането на сумата да продължи до края на първото тримесечие, а на някои от сумите и по-късно.

По време на обсъждането зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков уточни, че общият размер на капиталовата програма е 8 101 000 лв. Отличителното тази година е, че не се предлага заделяне на пари  за финансиране и съфинансиране на проекти за кандидатстване за европейски средства. Пари за тази цел, в размер на 400 000 лв., ще бъдат включени в приходната част на бюджета.

И през тази година се предвижда да продължат ремонтите в някои от градините, както и по уличната мрежа, макар и в доста по-малки обеми спрямо 2009г. През 2010 г. ще има ново строителство, а също и ремонти на четвъртокласната пътна мрежа - заяви инж. Йонков. Той обясни, че ще стартира изграждането на депото и разширяването на гробищния парк в Шумен. „Предложили сме тази година да бъде изграден и водопровода в Лозево, който е с дължина около 2.2 км. и е около 40-годишен, там се губи голяма част от водата и около 3месеца всяка година селото е без вода" - заяви зам.-кметът. За решаването на проблема общината предлага заделянето на 100 000 лв. През 2010 г. се предвижда изграждането на две нови училищни площадки, а с цел опазването на новите съоръжения, осигурени за тях, и монтирането на камери за видеонаблюдение на няколко ключови за града места.

Зам.-кметът добави, че вече са били поискани първите 15 000 000 лв. за следващия етап от проекта по ИСПА. Министър Нона Караджова е информирана писмено, като е предложено парите да бъдат потърсени от икономисани средства по проектите на други общини, за които има информация, че няма да успеят да ги изпълнят на 100%. Тази сума ще е нужна за изграждането на трето стъпало, без което на практика пречиствателната станция няма да функционира.

За настоящата година се предвижда и изграждането на детска градина на мястото на бившето Пощенско училище, чийто капацитет ще е за 120 деца, така поне през следващите 2-3 години проблемът с липса на места в детските градини ще бъде решен. За поддръжка на уличната мрежа в Шумен се предвижда заделянето на общо 845 000 лв. Възможно е през последите 2-3 месеца на година да започне преасфалтирането на улиците, т. к. проектът по ИСПА трябва да приключи до края на календарната година.

По време на днешното обсъждане стана ясно, че проектът за бюджет 2010 предвижда и заделянето на 100 000 лв. за закупуване на медицинска апаратура за МБАЛ-Шумен.