Над 400 участници в тазгодишните Национални ученически театрални празници Тодор Колев
Над 400 участници в тазгодишните Национални ученически театрални празници Тодор Колев / netinfo

XII-то издание не Национални ученически театрални празници ще се състои тази пролет в Шумен. От две години фестивала вече носи името на Тодор Колев и е част от националния календара на Министерство на образованието за извънкласни дейности.

Тази година участие ще вземат 25 състава и общо над 400 деца, обясниха зам. кметът по култура и образование на Шумен Найден Косев и директорът на Общински детски комплекс Павлинка Марева. Празниците ще се проведат на 31 март, а постановките ще се играят на сцените на ДКТ „Васил Друмев".

Сред участниците ще има ученически състави от София, Бургас, Варна, Кърджали, Габрово, Севлиево, Кубрат, Горна Оряховица, Поморие и Провадия. Домакините от ОДК ще бъдат представени от два състава, а общо шуменските са 8.

Тази година празниците са посветени на 160-та годишнина от първото българско театрално представление. Жури в състав Кремена Бабачева, Илия Раев и Диана христова ще оценява младите артисти.

Официалното откриване е насрочено за 31 март от 11:00 ч. в театъра. 30 минути по-рано участниците ще направят дефиле по шуменските улици, като един лъч ще тръгне от читалище „Добри Войников", а друг от паметника на Тодор Колев в Градската градина.