Мотористи блокират столицата, ако не спре движението на тирове през уикенда
Мотористи блокират столицата, ако не спре движението на тирове през уикенда / netinfo

Мотоклубове от цялата страна се обединиха днес в Шумен около общата кауза да спрат движението на тежкотоварни автомобили по пътищата през уикенда. Те заявиха, че ще продължат с протестите си, докато исканията им не бъдат чути. По думите им като крайна мярка може да се стигне дори до блокада на столицата.

На пресконференцията, организирана по повода, присъстваха председателят на Съюза на българските мотоциклетисти Димо Димов и мотористи от Русе, Шумен, Варна, Велико Търново и Добрич.

За пореден път представителите на моторни клубове заявиха, че ще настояват още когато чужд гражданин е участник в пътнотранспортно произшествие със смъртен случай и има досъдебно производство, той да не може да напуска пределите на страната. Те предложиха и всички транзитни такси да се влагат в инфраструктурата на съответния път.

Мотористите бяха категорични, че подобна регулация на движението по пътищата у нас е наложителна, тъй като засяга най-ценното - човешкия живот. Освен отделни протести по градовете в страната, те изказаха готовност за организиране и на кръгла маса в Шумен, в която да вземат участие народните представители от областта, Пътна полиция, областният управител, БЧК, СБА и Съюзът на превозвачите в България.

"Ние останахме последната държава в Европейския съюз, която не е въвела тази забрана. Не може така", заявиха мотоциклетистите, а председателят на Съюза на българските мотоциклетисти Димо Димов пък дори заплаши с окупация на цяла София, както по думите му вече се е случвало веднъж. "Ако и новото правителство не вземе мерки, ще се наложи да предприемем по-радикални действия, след като не ни вземат насериозно", каза той и уточни, че поставят на парламента краен срок началото на новия активен мотосезон, а именно пролетта на 2015 година. "Държавата не подозира каква сила сме, дано се съобразят с исканията ни, защото просто не знаят какво ги чака", закани се Димо Димов, по-известен в мотосредите като Димо Бандита.

Кампанията стартира след фатален инцидент през месец юли, в който загина 36-годишният Ивайло Андреев, секретар на русенски мотоклуб.