Миа Де Витс: Купуването на гласове не е европейска практика
Миа Де Витс: Купуването на гласове не е европейска практика / netinfo
Купуването на гласове по време на избори не може да е практика в страна – член на Европейския съюз, каквато е България, това каза, при посещението си в Шумен левият депутат в Европейския парламент Миа Де Витс, която е от Белгия. Тя подчерта, че в нейната страна е приет закон за задължителното гласуване, който до голяма степен ограничава купуването на гласове. Г-жа Де Витс каза още, че в Белгия партиите се финансират от държавния бюджет и нямат право да получават пари от фирми, каквато е практиката у нас.

Според Миа Де Витс, Шумен е мултикултурен град, в който многото различни етнически групи живеят в диалог и разбирателство. Снощи тя се е срещнала с временно изпълняващия длъжността кмет Йовчо Николов и с Красимир Костов. С тях Де Витс е обсъждала възможността за обмен в областта на бизнеса. Договорени са били и евентуални визити от страна на български и белгийски членове на търговски камари, които ще дискутират възможностите за инвестиции в Шумен.

Заедно с Миа Де Витс, в Шуменско е и българския евродепутат Атанас Папаризов. Днес двамата ще посетят Комплекс “Създатели на Българската държава”, Музея и археологическите разкопки във Велики Преслав, както и Природо-археологическия резерват “Мадарски конник”. Миа Де Витс и Атанас Папаризов ще имат срещи и с общинските ръководства в Нови пазар и Каспичан.