/ dariknews.bg
Омбудсманът Мая Манолова провежда изнесена приемна в Шуменско. Днес тя се среща с хора в Хитрино, където през 2016 година влакова катастрофа отне живота на 7 души, а близо 30 бяха ранениРазрушени бяха над 20 сгради, а заради опасност от обгазяване селото бе евакуирано.

Шуменското следствие се превърна в съдебна зала заради делото ''Хитрино'' (СНИМКИ)

Мая Манолова заяви, че има повече от 60 жалби от хора от селото, които се оплакват, че къщите им не са ремонтирани все още.

Дойдох на място, за да видя какво е свършено и дали хората от Хитрино са съгласни с разпределените средства. Настояхме кметът да обяви списъците на удвоените до този момент пари, включително и неговото предложение за последната сума, но доколкото разбирам от срещите ми до този момент - това не е свършено, заяви омбудсманът. 

Хитрино Манолова
dariknews.bg

По думите й, хората нямат договори за извършените ремонти, нямат количествено-стойностни сметки, което предизвиква подозрения за нерационално използване на вложените пари. 

Аз съм тук от името на обществения съвет, за да извърша проверка, тъй като сумите не са окончателно преведени на общината, и ако има случаи на нецелесъобразно разходване на средства, това да бъде спряно, заяви Манолова.

Макар да сме в навечерието на 3 зима и въпреки парите от държавата - има къщи, които не са окончателно завършени, има и незавършени ремонти, посочи тя.

Хитрино Манолова
dariknews.bg

Мая Манолова поясни, че е отправила искане за извършване на проверка и предоставяне на информация, но такава не й е била предоставена. 

Управителят на „Булмаркет“: Причината за катастрофата в Хитрино е неизправна стрелка

Това ме кара като омбудсман за първи път да започна процедура по налагане на наказание пред районен съд. В случая има отказ за предоставяне на информация и документи и за пръв път ще дам кмет на районен съд, каза тя.

Преди година: Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

Най-големият проблем е с липсата на публичност и прозрачност за взетите решения от Обществения съвет на Хитрино, за похарчените до момента пари и за сумите, които са вложени в строителство и ремонтни работи. 

Ахмед Ахмедов
dariknews.bg

Незаключена стрелка на релсовия път причинила трагедията в Хитрино?

Ремонтите на най-засегнатите къщи са приключили, остава съвсем малка бройка, които ще бъдат финансирани от Фонд "Социална закрила" и вече сме направили предложение пред БЧК за останалата част от засегнатите къщи, които са отдалечени от инцидента, каза зам.-кметът на Хитрино  Ахмед Ахмед.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.