Станко Станков, управител на "Булмаркет ДМ"
Станко Станков, управител на "Булмаркет ДМ" / dariknews.bg
С разпити на свидетели продължава дело за влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година.

Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали.

Края на 2016-а: Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

Първото заседание на съда по делото бе разпоредително и на него като частни обвинители бяха конституирани всички пострадали и близки на загиналите. Те са общо 29 наследници на 7-те загинали и 14 души, които са ранени при инцидента.

Започна второто заседание по делото за Хитрино

Един от разпитаните днес бе управителят на фирмата превозвач "Булмаркет" Станко Станков. Пред журналисти той заяви, че поддържа заключението на частната експертиза, която е проведена по искане на фирмата. Според нея  причината за катастрофата в Хитрино е лошият железен път.

"Експертизата е направена от лица с огромен опит в подобни катастрофи. Тяхното категорично заключение е, че не скоростта е причина за катастрофата. Причината, според експертите., е или незаключена стрелка, или счупена стрелка", каза той.

Незаключена стрелка на релсовия път причинила трагедията в Хитрино?

Станков посочи, че цялата композиция, включително двата локомотива и 2 вагона минават  без проблеми по стрелка №1 и на стрелка №5, която е със същия радиус като стрелка №1 се разкъсва на шестия вагон. 

"Не е възможно един вагон да се движи по два коловоза. Шестият вагон се е движил с първата си колоос на трети коловоз, а с втората си колоос на 4 коловоз, няма как при този начин на движение на два различни коловоза да не се стигне до дерайлиране“, заяви Станков. 

През сълзи: Вълнуващите разкази на хората от Хитрино (СНИМКИ)

Управителят на "Булмаркет" допълни, че компанията има възможност да обезщети исковете, заведени срещу нея от жители на Хитрино, "в разумни параметри". 
        
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари