Красимир Минчев: Защо военните имоти влязоха в предизборния дебат в Шумен
Красимир Минчев: Защо военните имоти влязоха в предизборния дебат в Шумен / netinfo

Бившият кмет на Шумен Красимир Костов, който и сега влезе в борба за кметския стол, с предизборна демагогска реторика изкривява истината за военните имоти в Шумен. Това се казва в изявление на народният представител Красимир Минчев, изпратено до медиите от пресцентъра на ГЕРБ в Шумен. Ето и пълният текст на изялвлението на народния представител :

Бившият кмет на Шумен Красимир Костов, който и сега влезе в борба за кметския стол, с предизборна демагогска реторика изкривява истината за военните имоти в Шумен.Причината е една - те бяха продавани на безценица от предишната областна власт в негово лице като областен управител, вместо да бъдат предоставяни за решаване на инфраструктурните и градоустройствени проблеми на Шумен. Затова и въпросът е един що се отнася до спекулациите му пропагандирани сега в предизборната кампания, че ще върне летището на шуменци. Нека първо отговори защо го продаде?                                 

                                                                 Фактите:

Преди 2008 г. Красимир Костов като областен управител продаде на безценица сградата на ОСО, мотопистата, автошколата и летището. И тук не става дума, че се заговори за високи комисионни, а за факта, че тези имоти бяха препродадени неколкократно, а сега стоят изоставени от поредните им собственици. Видимо за шуменци - огромни щети за областта и общината.

Какво направи областна управа сега?

С идването на ПП ГЕРБ на власт Димитър Александров като областен управител и народните представители започнахме разговори с министъра на отбраната и постигнахме най-голямото предаване на военни имоти на област в страната. Първият имот, който беше предаден на област Шумен, бе лагер „Ивански". Идеята за лагер на скаутите се прие от военното министерство и имотът бе предоставен на скаутската организация, която записа, че в своята 100-годишна история, за първи път има своя база.

Вторият имот, който беше предоставен в полза на шуменци, е дивизионната болница. Той стана общински и родолюбиви шуменци приветстваха това и очертаха бъдещата му визия, но към момента Общинската администрация с бездействието си позволи той да се разграбва и разрушава. Засега не се сбъднаха идеите на шуменци, но поне след поредица от искания общината беше принудена да назначи охрана, но за съжаление не на целия имот.

Третият имот, предаден на област Шумен, са дивизионни складове, за които настоявахме от средата на 2009 г. да се върнат с идея там да бъде ситуиран регионалния архив на НОИ по искане на тогавашния директор, който бе убеден, че такъв архив може да бъде създаден в Шумен, а по-късно се оказа, че той не бил необходим , но и този имот вече е на шуменци.

Четвъртият имот е Пети полк. За него имаше инвестиционни намерения, за които беше водил разговори областният управител Димитър Александров и той направи искане до министъра на отбраната, тъй като общината имаше намерение да прекара пряк път към 5-ти километър. След тримесечна безрезултатна кореспонденция до общината областният управител не получи отговор за инвестиционните й намерения, а инвеститорът загуби интерес.

Следващият върнат на Шумен имот - танковият полк е в резултат на идея на Димитър Александров. Тъй като в Шумен липсва база за развитие на спорта, създадена от общинската управа, там има прекрасни възможности с наличието на закрита спортна зала с басейн и зони за отдих. Идеята бе споделена и от министъра на отбраната и имотът  бе прехвърлен на областната управа.

Така в изброените имоти, които веднага бяха предоставени от областния управител в полза на общината могат да се осъществят идеи, които ще са от полза на шуменци и за развитието на града в т.ч. зони за отдих, за спорт, за индустрия. Досега обаче не е направено необходимото от страна на общинската администрация, за да бъдат приети и да се започне работа по тяхното перспективно развитие.

Усилията ни ще продължат в тази посока - военните имоти в т.ч. и военните погреби на Шуменско плато да не бъдат продавани, а предоставяни на шуменци. Вярвам и съм убеден, че ние шуменци ще положим усилия с доверието си да дадем възможност на Димитър Александров като кмет да доразвие идеите си за Шумен и той да стане по-добро място за живеене.

И ако трябва да си отговорим - Защо военните имоти влязоха в предизборния дебат в Шумен, то е защото цялата заслуга принадлежи на областния управител Димитър Александров, подкрепян от депутатите на ПП ГЕРБ и проявеното разбиране от изпълнителната власт в лицето на министър -председателя и министъра на отбраната,  а това за съжаление изкара опонентите от равновесие, което ги тласна към спекулации и демагогия.

Красимир Минчев, народен представител от област Шумен