Читалището в Белокопитово
Читалището в Белокопитово / netinfo
Започва кампания за възстановяване на народното читалище „Надежда-1927” в село Белокопитово. Тя е подета от кмета на селото Алекси Чолаков.

Читалището е създадено на 25 септември 1927 година. Хората от селото разказват, че тук е кипял богат читалищен живот.  Прожектирали са се филми, имало е изяви на самодейни колективи, библиотеката е обслужвала много читатели, провеждали са се интересни читалищни мероприятия. За целта се е използвала сградата на читалището, която е построена през 1959 година.  Тя представлява масивна двуетажна сграда и има обособени: голям киносалон със сцена и балкон, на втория етаж се е помещавала библиотеката, на първия етаж има и още две по-малки зали за културни мероприятия.

Читалището в Белокопитово
netinfo

Постепенно обаче, в последните около 20 години, читалищната дейност замира, като успоредно с това и стопанисването на сградата е занемарено. Хората от селото си спомнят за хубавите мигове, прекарани в читалището и имат огромно желание за възстановяване дейността му. Ето защо бяха направени необходимите действия за възстановяване на читалищната дейност. 

Сградата на читалището е строена преди повече от 50 години и не са извършвани ремонти до сега. В нея липсват канализация и водоснабдяване, затова няма и обособени сервизни помещения. В момента тя е в окаяно състояние – както външната фасада, така и вътрешните помещения. Прозорците са изпочупени; има паднала мазилка; всички столове в кинозалата са изкъртени, като повечето от тях липсват, подът й е разрушен. Помещението на втория етаж, предвидено за библиотека, е в окаян вид – гипсовият таван е паднал, мазилката на стените също е олющена и пада. Поне библиотечният фонд – около 1500 книги са преместени в една от стаите на кметството. Има разбити и липсващи врати, входната врата също не е в добро състояние. Другите две зали на първия етаж също не са в добро състояние. 

Читалището в Белокопитово
netinfo

Според кмета, хората от селото имат голямо желание да бъде възстановена сградата на читалището, тъй като имат чудесни спомени за преживяното детство и прекрасните мероприятия, които са се провеждали в читалището. Ето защо, първите дарения на средства бяха на лица от селото, но те за съжаление не са достатъчни за такава голяма възстановителна работа по сградата.

През лятото на 2016 г., с любезната помощ на Фикрет Индже е извършен частичен ремонт на покрива на сградата,  с което са спрени  всички течове и по-нататъшно й разрушаване.

Читалището в Белокопитово
netinfo

През месец март 2017 г., също със средства, дарени от спонсор, са поставени нови прозорци на залата на втория етаж.

Сградата на читалището се нуждае още от редица ремонти работи – започвайки от фасадата – основите да бъдат подсилени, да бъдат сменени улуците и водосточните тръби, да бъде извършено външно шпакловане и боядисване. Вътре в сградата – да бъдат сменени и останалите прозорци, където липсват врати – да бъдат възстановени, входната врата също да бъде подменена. Подовите настилки – където са разрушени, да се възстановят. Да бъде водоснабдена сградата, да се направи канализация и да се обособят сервизни помещения, които въобще липсват. Вътрешната ел. инсталация също да бъде подменена. След като бъдат извършени гореизброените ремонти, за нормалното функциониране на читалището, трябва да се направи и вътрешно обзавеждане. Желанието на читалищното ръководство е да се възстанови и да започне да функционира и библиотеката. Не на последно място, е необходимо да се изработи и монтира лого на читалището.

Читалището в Белокопитово
netinfo

Мощна подкрепа за възстановяване на читалището и библиотеката в селото са поели партньорство от Шуменски университет, УНСС, Съюз на учените в България, секция „Социологически науки”, Институт за изследване на знанието на БАН, Жителите на блок 376 в кв. „Младост” – 3, гр. София;
 
Партньорите от посочените институции се ангажират да набавят главно книги.
 
Алекси Чолаков – Председател на читалището – 0895746074, e-mail: nadejda_belokopitovo@abv.bg, IBAN - BG66TTBB94001527528911 SOCIETE GENERALE EKSPESSBANK