Изнесен офис в шуменското СОУ „Трайко Симеонов” открива Семейно-консултативният център
Изнесен офис в шуменското СОУ „Трайко Симеонов” открива Семейно-консултативният център / Дарик-Шумен, архив

По случай 25-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето Семейно-консултативният център в Шумен ще открие изнесен офис в СОУ „Трайко Симеонов" този четвъртък, съобщи Валя Загорова, представител на СКЦ. По думите й в него децата ще могат да се включат в редица интересни и полезни за развитието им програми, сред които „Библиотека на играчките", развиваща психомоторните им умения и творчески работилници за пеене, рисуване, актьорско майсторство и проектиране.

„Отварянето на този изнесен офис ще ни даде възможност да работим по-пълноценно. Нашата цел е да достигнем до повече семейства, като се запознаем с индивидуалните проблеми на всяко дете. Най-големите ни усилия са насочени към превенцията на децата от изоставяне и насилие и възпитание както на децата, така и на родителите в дух на толерантност", обясни Загорова.

След откриването на офиса, което ще се състои в 14:00 часа на 20 ноември, общественият посредник на Шумен Иван Капралов ще разясни на децата на достъпен за тях език какви са основните им права. Програмата ще продължи с викторина, музикални изпълнения, прожекция на филм и анкета сред децата и родителите.

Споразумението за съвместна дейност между Семейно-консултативния център в Шумен и СОУ „Трайко Симеонов" беше сключено в началото на учебната година. То се появи като необходима стъпка, предвид факта, че там учат деца от кварталите „Бялата пръст", „Витоша" и „Еверест", които по думите на социалните работници са най-проблемни и в чиито семейства влизат най-често. Офисът ще работи до края на учебната година, като дейността ще бъде финализирана със състезанието „Мама, татко и аз", което се организира съвместно от училището и Семейно-консултативния център.