Историческият музей в Шумен отбелязва 105 години от създаването си
Историческият музей в Шумен отбелязва 105 години от създаването си / netinfo

Регионалният исторически музей в Шумен е една от най-големите и стари музейни структури в България, това каза директорът на РИМ Георги Майсторски на среща с журналисти по-рано днес. Музеят е открит на 29 юни 1904 година и само след няколко дни ще бъдат отбелязани 105 години от неговото създаване, подчерта още г-н Майсторски. Той уточни, че в музея има 150 000 фондови единици, разположени в 8 експозиционни зали, 4 къщи-музеи и 3 музеи на място /в Плиска, В. Преслав и Мадара/.

По повод годишнината бяха представени откритията, направени от екипи археолози в района на конезавод „Кабиюк" и село Сушина. Ръководителят на екипа, работил край „Кабиюк", Станислав Иванов напомни, че там бе открита монументална каменна сграда от началото на IX век, която най-вероятно е функционирала като езически храм. През 2008 година е станало ясно, че преди каменната сграда на това място е съществувала друга, по-ранна сграда. Засега това е единственият паметник, където има функционална приемственост между две последователно съществували сгради - първата с дървен градеж, а втората - с каменен.

Другият екип - ръководен от доц. Стефан Чохаджиев - е проучил селищна могила от края на петото хилядолетие преди новата ера. Археолозите са открили каменно отбранително съоръжение, което се среща рядко в Североизточна Европа, съобщи доц. Чохаджиев. За двата сезона, в които екипът е работил край с. Сушина, са открити 253 находки.