Икономическата комисия прие проекта за бюджет на община Шумен за 2008 г.
Икономическата комисия прие проекта за бюджет на община Шумен за 2008 г. / netinfo

С 4 гласа „за” и 1 „въздържал се” Постоянната комисия по икономическа политика към Шуменския общински съвет прие проекта за бюджет на общината за 2008 година. Единственият въздържал се бе Христо Дечев, според който предложения бюджет е изключително социален и не съдейства за развитие на икономиката. С този бюджет се дава висока тежест на данъчното бреме върху бизнеса и гражданите, заяви Дечев. По думите му, това си проличава от планираните данъчни приходи за тази година, които имат изпреварващ ръст с 25%.

 

Друг проблем е, че в бюджета няма заложени средства за създаването на хай-тек парка - каза Дечев. По този повод зам.-кметът по финанси Александър Генчев заяви, че ръководството на общината не се е отказало от идеята за създаването на хай-тек парка. Той допълни, че тази година ще се проведат срещи с инвеститорите, които да заявят ясно намеренията си. Вероятно през втората половина на годината ще се премине към по-сериозни действия за осъществяването на тази идея - каза още Генчев.

 

По време на комисията днес бяха приети и няколко допълнителни предложиня.  Председателя на комисията Любо Илиев предложи от общата сума, заделена за издръжка на общинския съвет, която е 248 000 лв., да се заделят 50 000 лв. за закупуването на лапароскопски апарат за МБАЛ-Шумен. Христо Дечев направи предложение за промени в приоритетите за финансиране на капиталовите разходи. Според него те трябва да са подредени по следния начин: завършване на обектите и погасяване на поетите задължения, приоритетно финансиране на нови обекти с бърз социален ефект и финансиране на проекти по европейските програми.

 

По искане на Дечев, общинска администрация прие по време на предстоящото заседание на общинския съвет на 18 март да представи информация за точната сума заложена в бюджета за кандидатстване само по европейските програми.

 

По време на заседанието зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков информира, че след проведена по-рано днес среща на звеното за управление по програма ИСПА е станало ясно, че общината трябва да отдели средства за изготвяне на становище за съответствие. Той направи предложение за тази цел да се заделят 100 000 лв. от от сумата предвидена за кандидатстване по оперативните програми на ЕС, които предстои да бъдат отворени. Това предложение бе прието от членовете на комисията.