Христо Дечев: Неразплатените разходи на общината са повече от заявените
Христо Дечев: Неразплатените разходи на общината са повече от заявените / Дарик Шумен

Неразплатените разходи на община Шумен за миналата година са много повече от заявените от администрацията 1.1 млн. лв., дори в частта на капиталовите разходи - заяви пред журналисти общинският съветник от ГЕРБ Христо Дечев. Той не пожела да уточни точната сума, само подчерта, че тя е с няколко стотици хиляди лева над посочената. Той определи Бюджет 2011 като такъв на приземяване към реалностите на състоянието на общинската икономика и приходите. Това означава, че откъм свиване на ресурсите трябва да има адекватна политика - подчерта още съветникът. Нужни са процеси на оптимизация, каквито не се наблюдават, което се отнася до числеността на персонала и неговата издръжка.

По отношение разпределението на средствата от общинския заем от 15 000 000 лв., той заяви, че е необходима публичност при решенията за разходването на средствата, както и какъв ще е крайният ефект от похарчените пари. По думите му е безсмислено да се финансират обекти, които ще останат недовършени и за които ще са нужни още пари. Той каза още, че е нужен точен разчет за това колко улици и как ще се рехабилитират с парите от заема. При публичните средства най-важно е колко разходваш и какво постигаш с тях - допълни още финансистът.

Основен приоритет на бюджета е да подсигури структурите, като са нужни оптимизации. Същевременно се видя, че някои функции имат ръстове, а други не са обезпечени - обясни той. По думите му е нужна по-добра финансова дисциплина и да се харчи за онова, което може да бъде доведено до завършен вид и същевременно е в интерес на шуменци.