Георги Митев остава в ареста
Георги Митев остава в ареста / netinfo

Окръжният съд в Шумен остави без уважение жалбата на 41-годишният Георги Митев, обвинен в източването на над 903 000 лв., отпуснати за възстановителни работи след наводненията в Нови пазар. Митев обжалваше наложената му постоянна мярка за неотклонение. Единият от адвокатите на обвинаемия, Жоро Панайотов, каза за Дарик, че ще обжалва решението пред Варненския апелативен съд. Това ще се случи на 10 юли от 11:00 ч.

По време на делото днес, бе представена тройна съдебно-медицинска експертиза. От нея стана ясно, че Георги Митев страда от 9 болести, сред които гастрит, язва на стомаха, стеатоза на черния дроб, хепатит С, радикулит и хипертония. Съдът реши, че няма основания за смяна на мярката с по-лека, защото Митев може да бъде лекуван от тези болести и докато е с постоянна мярка за неотклонение.

Според обвинението, парите са източени от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет за аварийно възстановителни работи след наводненията в община Нови пазар през 2005 година. Възстановителните дейности за 24 обекта на общината са били възлагани по документи на определен кръг фирми от Шумен, Варна, Долни Чифлик, Русе и Аксаково, посочени от Георги Митев. Средствата са били усвоени, но без да бъдат извършвани никакви аварийно - възстановителни работи.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години