Фестивалът „Вълшебната завеса раздаде награди
Фестивалът „Вълшебната завеса раздаде награди / Драматичен театър Търговище

Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса" приключи. В петдневния театрален празник в Търговище преминаха редица спектакли както за най-малките зрители, така и за тийнейджърите. Общото между всички разнолики постановки бе, че възпитаваха децата на любов към театъра, на любопитство и търсене.

Фестивалът приключи с обявяването на отличените спектакли. Тази година журито бе в състав: председател Елза Лалева и членове доц. д-р Йоана Спасова-Дикова и Катерина Георгиева.

За приобщаване на най-малките зрители към класическото музикално наследство чрез средствата на театъра награда е присъдена на домакина, Драматичния театър в Търговище, за пиесата „Полет, пролет и прозорец".

Международният културен театрален център „Миникулт" в Ростов на Дон, Русия бе отличен за актьорско изпълнение и приобщаване на тийнейджърите към театралното изкуство в глобализиращия се свят в моноспектакъла „Защо Джон Ленън носи пола" от Клер Доуи.

Русенският драматичен театър получи наградата за авторската музика на композитора Пламен Мирчев - Мирона към пиесата „Аладин" от Димитрий Голубецки.
За търсения в областта на съвременния театрален пластичен език и образност призът отиде при софийския театър „Атом" за спектакъла „На ръба".

Държавният куклен театър в Сливен получи наградата на журито за цялостното представяне на спектакъла „Любовта към трите портокала" по Карло Гоци.