Дуалното обучение навлиза в Шуменско
Дуалното обучение навлиза в Шуменско / dariknews.bg
Дуалното обучение навлиза в образователната система в Шуменско. Това предвижда план-приемът, предложен от директорите на училища в региона на заседание на постоянната комисия по заетостта в област Шумен.

Тази система ще се използва в направлението „Оператор в силикатното производство - специалност - техник на керамично производство“ в ПГ по химични технологии и дизайн „Проф. д-р Асен Златаров“ в Нови пазар, както и в специалността „Електротехника, специалист електрически системи“ на ПГ по строителство, архитектура и геодезия в Шумен.

Предложенията на директорите на учебни заведения за държавен план-прием в 8 клас за следващата учебна година са за 39 профилирани паралелки и 28 професионални.

За пръв път за учебната 2017/2018 г. е направено предложение за обучение по професия „Танцьор“, специалност „Български танци“.
В предложението за държавен план-прием след 9 клас са заложени 7 профилирани паралелки в средни училища, 12 непрофилирани паралелки и 34 професионални паралелки.

За пръв път е направено и предложение от директора на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ – Шумен за обучение по професията „Техник-металург“, с подкрепата на „Алкомет“ АД и професия „Електротехник“ с подкрепата на Енерго-Про АД.

Държавният план-прием в Шуменско се осъществява в общо 26 училища, от които 21 са общински, а 5 са държавни.