До месец стартира кампанията за събиране на средства за Мадарския конник
До месец стартира кампанията за събиране на средства за Мадарския конник / netinfo
В началото на месец октомври официално ще стартира националната кампания за събиране на средства за съхранение и реставрация на Мадарския конник. Тя е организирана от Асоциацията на действащите председатели на общински съвети в България, това каза председателят на асоциацията Борислав Гуцанов. Той съобщи, че днешното заседание на асоциацията се провежда в Шумен, за да могат членовете й отблизо да се запознаят с проблемите по опазването на Мадарския конник, както и с тези на общината.

Борислав Гуцанов каза още, че основният проблем, който в момента стои пред общините е финансовата децентрализация. „Крайно време е тя да стане реална, а не само на думи. За тази цел трябва да се обединят усилията на кметове, председатели на общински съвети, местните администрации и парламенти”, каза Гуцанов.

Председателят на общинския съвет в Мездра Дилян Дамянов съобщи, че на заседанието ще бъде обсъждано и създаването на българско училище в Тирана, което също ще стане по инициатива на асоциацията. Неговото изграждане ще струва около 300 000 евро. В училището ще могат да учат 400 деца с българско самосъзнание.