До 2 млн. евро глоби грозят строителите по ИСПА
До 2 млн. евро глоби грозят строителите по ИСПА / сники:Дарик-Шумен

Изоставането по проекта ИСПА при изграждането на нови водопроводи е 6 седмици – сочи справка от 24 септември, цитирана от зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков. Със средното темпо, с което работниците напредват е възможно изграждането на 837 метра водопровод седмично. При канализацията изоставането е 5 седмици от сроковете в графика, като седмично се изгражда около 231 метра от нея. По предварителни данни с това темпо работните дейности биха могли да приключат около пролетта на 2011г.  Шансът проектът да завърши, както е предвидено, на 23 декември, съществува теоретично, ако се привлече допълните работна сила и темпото се запази.

 

Инж. Йонков обясни, че до края на септември се очаква да стане ясно дали параметрите на финансовия меморандум по проекта ще бъдат променени от страна на ЕК. Ако това стане, няма да има основания за налагане на санкции на строителите. В противен случай, МОСВ ще има правомощие да налага дневна санкция на строителите в размер на 20 000 евро, а общата рамка на глобата за всички дни просрочване може да достигне до 2 млн. евро. От разговори с министър Нона Караджова е станало ясно, че няма да бъде спряна процедурата по подготовка на тръжните документи, обявяването на търгове, избор на изпълнител и строител на градската пречиствателна станция.

 

В сряда предстои да бъде направен оглед на някои от най-лошо възстановените улици, разкопани заради проекта по ИСПА. Те ще бъдат включени в списък и за част от преасфалтирането им общината ще поиска да бъдат усвоени парите от резерва и икономиите в проекта. Те се равняват на общо около 2.8 млн. лв. Сред улиците, които ще бъдат включени в списъка са „Ген. Скобелев”, „Скопие”, „Васил Априлов”, „Граф Игнатиев”, част от бул. „Симеон Велики” и др.