Деца от 11 държави участват в изложба по безопасно движение в Шумен
Деца от 11 държави участват в изложба по безопасно движение в Шумен / снимка: Община Шумен

165 рисунки на деца от 11 държави украсиха днес арт пространството на община Шумен по повод 30-годишнината от началото на организираната работа по безопасно движение с деца от предучилищна възраст. Международната изложба е на тема „Безопасно движение" и в нея със свои творби се представят деца от Швеция, Австрия, Полша, Литва, Гърция, Турция, Канада, Естония, Португалия, Румъния. България е представена от рисунки на деца от 10 града, информира от местната управа.
Изложбата бе открита от зам.-кмета по култура и о образование на Шумен Живка Тонева.

„Тази седмица в нашите детски градини ще отбележим 30-годишнината от началото на организираното обучение по безопасно движение в предучилищната групи. Започваме седмицата с тази атрактивна и провокираща изложба, сътворена от децата на Шумен и на още 10 държави. Това показва колко голям е интересът и колко полезна е темата", каза Тонева. Тя пожела на всички деца безпроблемно да се придвижват по пътищата и да не позволяват на възрастните никога, по никакъв повод, да нарушават правилата на движението.

Деца от ЦДГ „Братя Грим" поздравиха присъстващите с тематични песни по безопасно движение, а Живка Тонева връчи дидактични игри „Безопасно пътно движение" и грамоти за отлично представяне на участниците.

Основателката на движението Венета Бучукова припомни началото на работата по темата, казвайки, че първоначално не е имало никакви методични материали.
„Заедно със служители от КАТ направихме първите открити уроци, направихме площадка по безопасно движение в двора на градината. После развихме идеята и на национално ниво, създадохме близо 100 авторски дидактични игри, а Централната комисия по безопасно движение ги отпечата в 4 000 екземпляра и ги разпространи в страната. И това беше първото методическо помагало, което тръгна от Шумен и опитът ни се разпространи в цялата страна", заяви тя и благодари на община Шумен, която през годините подпомага инициативите на градините.