Честваме 30 г. от обявяването на Мадарския конник за световна културна ценност
Честваме 30 г. от обявяването на Мадарския конник за световна културна ценност / netinfo

Празненствата по случай 30 години от обявяването на Мадарския конник за световна културна ценност ще се проведат под патронажа на премиерът Сергей Станишев. Това е станало ясно по време на днешното първо заседание на Организационния комитет за отбелязване на събитието, чийто председател е бил областния управител на Шумен Тодор Тодоров. Председател на Организационния комитет е проф. Стефан Данаилов - Министър на културата. Заместник председатели са Тодор Тодоров - Областен управител на област Шумен и Иван Токаджиев - заместник- министър на културата. Това съобщиха за Дарик от областния пресцентър.

На заседанието е обсъдена програмата и план-сметката за отбелязването на годишнината.Тържествата ще бъдат през месец май. Програмата включва провеждане на  Народен събор в с. Мадара, възстановки на исторически събития на 6 май, концерт “Европейската музика през ехото на “Мадарската пещера” – 22 май, пленер на тема Мадарски конник, спортен празник и др.

Заключителният етап от празненствата ще бъде на 29 и 30 май, когато в Голямата пещера в НИАР “Мадара” ще се проведе Симфоничен концерт с участието на Минчо Минчев. В подножието на Мадарски конник ще бъде монтирана ТВ стена, на която да се излъчва това, което се провежда в Голямата пещера и под скалния релеф.

До началото на месец май трябва да приключи обрушването и поставянето на обезопасителни мрежи на Голямата пещера, както и оформяне и направа на художествено осветление на Пещерата в НИАР “Мадара”. Преди началото на тържествата и старта на новия туристически сезон трябва да приключи етапа за осигуряване достъпа на инвалиди до подножието на паметника Мадарски конник /чрез платформи – стълбищни  или обходни пътища/. Според програмата ще се извърши и социализация на НИАР „Мадара”.