БСП: “Новото мнозинство направи подарък на заможните в Търговище”
БСП: “Новото мнозинство направи подарък на заможните в Търговище” / netinfo
Във връзка с последните решения на Общински съвет - Търговище относно данък сгради и такса смет и по повод изказвания на ДПС на сесията и последвалите отворени писма до медиите, изпратени от ГЕРБ и „Обединена десница за Търговище”, днес трима съветници от БСП – Ивайло Първанов, Диян Дечев и Емил Димитров - дадоха пресконференция.

Според Диян Дечев с гласовете на мнозинството от ДПС, ГЕРБ, “Обединени за Търговище” и обединената десница е определен 1 промил данъчна ставка, което означава, че гражданите ще плащат миналогодишния данък, а юридическите лица с 50% по-малко тъй като при тях няма завишаване на данъчната оценка, то важи само за жилищните имоти. “Собствениците на фирми получиха значително данъчно облекчение за сметка на общинския бюджет, а това са средства крайно необходими за поддържане на ниски такси в детските градини и за подпомагане на училищните бюджети. Подобно бе и гласуването на размерите на такса смет, одобрена бе план – сметката за нужните за почистване на общината средства, а в следващия момент бе намалена ставката, а от там и приходите обезпечаващи този план. Ние считаме, че скривайки се зад интересите на гражданите, мнозинството направи подарък на по-заможните хора в общината за сметка на качеството и количеството комунални услуги, които общината заплаща, а нашите съграждани ползват. Опасяваме се, че с наближаване на изборите ще бъдем свидетели на нова демагогия за сметка на хората в общината.”-каза той и добави, че от БСП ще работят за всички, а не за определени прослойки.

Дечев добави още, че загубите за общината от пропуснати сделки за продажба или приватизация на имоти са към 300 -400 хил.лв. Докладни за 8 имота са внасяни на сесия от общинска администрация и са спирани по няколко пъти, цените са завишавани, което е довело до загубване на интерес от страна на инвеститорите.

Емил Димитров акцентира на обвиненията от страна на ДПС, че БСП е направила вота на местните избори националистически и поисканото извинение на последната сесия от д-р Тунчер Кърджалиев. “Действително в Търговище имаше националистически вот, но тай беше предизвикан от ДПС”– подчерта Димитров.