Борисов обеща още средства за реставрацията на Голямата базилика в Плиска
Борисов обеща още средства за реставрацията на Голямата базилика в Плиска / netinfo

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството ще продължи да дава средства за реставрацията на Голямата базилика в Плиска. По-рано днес премиерът посети първия български православен храм, придружаван от кметовете на Каспичан и Шумен Милена Недева и Любомир Христов. Премиерът одобри свършената до момента работа по възстановяването на храма и заяви, че целта е той да бъде възстановен в максимално автентичен вид.

„25 000 туристи са минали от тук през тази година, а направим ли го аз съм убеден, че туроператорите ще повишат интереса си", подчерта Борисов. По думите му, кабинетът ще продължи да дава средства за този обект. „Обещал съм ще даваме колкото средства трябва. Целта не е да направим просто един обект, този е различен от всички останали, защото от тук е започнала писмеността и християнството", подчерта премиерът. Той заяви, че за възстановяването на базиликата се ръководи само от мнението на експертите историци и реставратори.

„Полагаме огромни грижи, това са автентичните камъни, които взехме от различни места, след като базиликата е била разрушена. Най-важно е учениците да могат да идват тук, защото съвсем различно е да си представи детето какво е било тук преди 1 100 години на това място, а и усещането е друго", каза още Борисов.

До момента за работата по проучванията и началото на реставрационните дейности на Голямата базилика правителството е осигурило около 900 000 лв.