/ dariknews.bg
"В 16 професионални направления, в различни висши училища, тази година няма да бъде утвърден прием на първокурсници. Миналата година те са имали прием, но сега приемът в тези 16 направления ще бъде нулиран", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на проекта за субсидиран прием на първокурсници в държавните университети за 2019/2020 учебна година.
 
В 16 професионални направления тази година няма да има прием

Няма да има прием в професионалното направление "Национална сигурност" в Шуменския, Великотърновския и в Русенския университет, няма да има също прием в направлението "Икономика" в Шуменския университет, в Университета по хранителни технологии и в Аграрния университет.
 
В "Администрация и управление" няма да се приемат първокурсници в Националния военен университет, в Лесотехническия университет и във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

В "Обществени комуникации" няма да се приемат студенти в Шуменския университет, както и в "Обществено здраве" в Софийския университет, информира министър Вълчев.

По-малко българи искат да учат в чужбина

Той обясни, че нулевият прием в тези направления е защото те не са определени като приоритетни. В последните десетилетия, в най-голяма степен, нерационалното търсене на висше образование "избуя" в професионалните направления, свързан със социалните, стопанските и правните науки, и в национална сигурност, коментира министърът.
 
Той отбеляза, че през 2015 г. беше достигнат максимален прием като процент студенти, а от 2016 г. МОН води политика за преструктуриране на приема и на финансирането на държавните университети.
 
"МОН ще предложи първо за обществено обсъждане общия прием в държавните университети за новата учебна година, който е 43 276. В това число, първи курс, бакалавър след завършено средно образование, е 36 984 или 1700 бройки по-малко от миналата година.

В частните висши училища приемът за студенти бакалаври след завършено училищно образование е 8200 бройки. Общият прием на студенти бакалаври, след завършено висше образование, ще бъде близо 45 200", информира министър Вълчев.

Той отбеляза, че през миналата година имаше 92 процента изпълнение на приема в държавните висши училища и 50 процента изпълнение на приема в частните университети, но в тях МОН не регулира приема. Спрямо 2018 г. има най-голямо увеличение на приема в професионалното направление "Педагогика на обучението по ...".
 
Най-голямото намаление на приема е в направлението "Администрация и управление" - с 29 процента, и в животновъдство - с 23 процента, заради ниското търсене от страна на кандидат-студените, информира министърът.
 
Той съобщи, че са готови промените в Закона за висшето образование, чрез които се предвижда освобождаването от такси на студентите в професионалните направления с най-голям бъдещ недостиг на пазара на труда.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари
БТА