Агенцията за обществени поръчки провери проект на община Шумен
Агенцията за обществени поръчки провери проект на община Шумен / Dariknews.bg
Агенцията за обществени поръчки провери проект на община Шумен
35398
Агенцията за обществени поръчки провери проект на община Шумен
  • Агенцията за обществени поръчки провери проект на община Шумен

Агенцията за обществени поръчки е проверила проекта на община Шумен за рехабилитацията на централната градска част. Това стана ясно от документ, изразяващ становището на проверяващите, който бе разпространен от  председателят на групата общински съветници от ГЕРБ проф. Добрин Добрев по време на днешната сесия на местния парламент.

Резултатите сочат, че изборът на процедура / договаряне без обявление/ не може да се приеме за законосъобразен, тъй като предоставените доказателства са недостатъчни. Становището се отнася за одобрените от общинския съвет през септември месец допълнителни средства, в размер на близо 1 000 000 лв. от бюджета на общината. Те бяха отпуснати за финансиране на непредвидени и извънредни дейности по проекта.

От Агенцията са направени изводи, че са допуснати редица пропуски в проектно-строителната документация на заложените обекти, което налага преработване на планове и включване на нови строително-монтажни работи. По същество липсва обосновка, от която да е видно, че е налице ситуация, отговаряща на определението за непредвидени обстоятелства - такива, които са възникнали след сключването на договора. Налице е компрометирана документация при изготвянето, на която са допуснати множество грешки и пропуски, което води до невъзможност качествено да се изпълни проектът, е установила още проверката на Агенцията за обществени поръчки.

По време на заседанието на местния парламент днес проф. Добрев заяви, че сигнали за подобни нарушения се подават към финансиращите различните програми органи. „Обикновено при наличието на такъв сигнал всички последващи кандидатствания за финансиране се отхвърлят", заяви проф. Добрев.

В прикачения звуков файл чуйте какво още каза по време на днешната сесия проф. Добрин Добрев.