Абитуриент от Разград с 3 отлични оценки на матурите
Абитуриент от Разград с 3 отлични оценки на матурите / Радка Минчева
Абитуриент от Разград с 3 отлични оценки на матурите
42297
Абитуриент от Разград с 3 отлични оценки на матурите
  • Абитуриент от Разград с 3 отлични оценки на матурите

21 ученика от Разградско имат пълни шестици на матурите, а общо отличните оценки са 266 - съобщиха от РИО на МОМН в града. Един от тях може да се похвали не с една, не с две, а с цели три отлични оценки. Павел Леков от ГПЧЕ"Екзарх Йосиф" се явил по желание на трети държавен изпит и на него, както на задължителните два има оценки над 5,50.

Като по-добри от миналогодишните отчитат от образователния инспекторат в Разград оценките от матурите в региона. Средният  успех от 4,04 е станал 4,15. Двойките са намалели наполовина. През 2010 г. били 665, а през тази са 309. Отличните оценки са 266. Пълни шестици имат 21 ученика. 13 от тях учат в ПМГ, 4 в ГПЧЕ, 2 - в СОУ"Христо Ботев"-Кубрат и по един в ПТГ"Шандор Петьофи" и СОУ"Христо Ботев"-Цар Калоян. От просветното ведомство съобщиха, че има зрелостник с 2 пълни шестици и на двата изпита - Виктория Куцарова от ПМГ. Има и ученик с три шестици, макар и непълни. Павел Леков от ГПЧЕ се явил и на третата матура по желание и се представил толкова добре, колкото и на останалите два изпита.

По предмети най-висок е успехът по немски език - 5,18, на този изпит обаче са се явили само ученици от Езиковата гимназия. 5,16 е резултатът по химия, интересното на този изпит е, че двете елитни гимназии в областта - Езиковата и Математическата имат отличен среден успех  - съответно 5,90 и 5,59. На най-масовата в региона втора матура - по биология - оценката е средно 3,72. Най-добри по този предмет са възпитаниците на СОУ"Христо Ботев"-Цар Калоян с 5,15.

По задължителния изпит по български език и литература средната оценка е 3,87, като най-добре са се представили от ГПЧЕ, малко не достига по средна отлична оценка - 5,49.

По училища очаквано първенството си оспорват ГПЧЕ и ПМГ със среден успех съответно 5,24 и 5,11. Освен по български Езиковата водят и по химия, а Математическата - по математика, физика, география и изненадващо по философия и по английски език. По последния предмет средната оценка е с разлика от 1 стотна между двете училища.

Училище №3 в областта е СОУ"Христо Ботев"-Кубрат с 4,67 среден успех. ПГЗ"К. Тимирязев" в Завет е с най-висок успех по история - 5,74, а ПГИ"Робер Шуман"-Разград - по руски език - 4,54.

На опашката в класацията по училища е СОУ"Христо Ботев"-Лозница с успех 3,00.