80 бензиностанции в Шуменско и Търговищко отговарят на екоизискванията
80 бензиностанции в Шуменско и Търговищко отговарят на екоизискванията / netinfo
80 бензиностанции на територията на Шуменска и Търговищка област са приведени в съответствие с Наредбата за ограничаване на летливите органични съединения - това показват проверките на експертите от РИОСВ - Шумен. Съоръженията за съхраняване, товарене и разтоварване на бензини трябва да имат оборудване, което да не позволява на бензиновите пари да бъдат изпускани в атмосферата.

Проверените от РИОСВ Шумен обекти са 120. В зависимост от капацитета си те трябваше да да бъдат приведени в съответствие с изискванията в различни срокове: до края на 2007 г. или до 2009 г. За бензиностанциите с капацитет от 100 до 500 куб.метра годишно и за работещите извън населените места с капацитет под 100 куб.метра годишно сроковете все още не са изтекли.

С последните промени в Наредбата за ограничаване на летливите органични съединения, в нейния обхват попаднаха и бензиностанции в урбанизираните територии. Те трябва да имат необходимото оборудване до края на май според предписанията на екоекспертите. Изискването важи за три обекта. Предстои контрол на изпълнението, а предвидената от закона санкция е от 100 до 500 лв. През 2007 година за такова нарушение са издадени 9 наказателни постановления.