60 са пустеещите държавни имоти в Шуменско
60 са пустеещите държавни имоти в Шуменско / Дарик - Шумен

Около 60 са държавните имоти на територията на област Шумен, които са неизползваеми, в издръжката и охраната им се влагат много пари и биха могли да бъдат разпродадени - съобщи областният управител на Шумен Димитър Александров. По този начин във време на криза ще бъдат осигурени допълните приходи. Част от имотите са в много лошо състояние, уточни губернаторът. По-масивните от тях принадлежат на Министерството на здравеопазването /на МБАЛ/, Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарно-медицинска служба, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на образование, младежта и науката. Те са на съответните ведомства, аз не се разпореждам с тях - заяви Александров. Секретарят на МС Росен Желязков е изпратил писмо до всички губернатори в страната с искането да изготвят списъци с държавните имоти в съответните области, които не се ползват по предназначение.

Все още е рано да се каже колко от имотите в Шуменско ще може да бъдат продадени и на каква цена. По закон продажбата им може да бъде направена от Агенцията по приватизационен и следприватизационен контрол. С решение на Агенцията ще бъде уточнено дали имотите ще бъдат продадени с явни или тайни търгове или по друг начин.

Александров допълни още, че по отношение на военните имоти в региона преписката за предоставянето на лагер Ивански на шуменските скаути е към края си. Очаква се съвсем скоро да бъде потвърдено, че лагерът ще бъде на разпореждане на Областна администрация, а скаутите само ще могат да ползват базата, която е на площ от около 60 дка. Очаква се също Старата дивизионна болница да стане собственост на общината. Третият военен имот, който вече е под разпореждането на Областна администрация е вещевият склад до Дивизията. Той се разпростира на площ от над 27 дка, върху които са построени няколко сгради. От тях само една е в прилично състояние. В момента към една част от този имот /за около 7-8 дка/ интерес проявява ОД на МВР в Шумен, а за другата ще се търсят купувачи. Други военни имоти, които вече няма да са на разпореждане на Министерството на отбраната, а на общинско са Тежкият полк и Пети полк. В Тежкия полк има закрит 5-метров басейн и зала, които са в много добро състояние - обясни областният управител. На Пети полк се предвижда прокарването на улица. Парцелирането на имотите би довело до продажбата им на по-високи цени - коментира още Димитър Александров.

Той съобщи, че в неделя ще отпътува на работно посещение в Германия, където ще се срещне с немски инвеститори, проявяващи интерес към Топлофикация - Шумен. Разноските по визитата ще бъдат поети изцяло от домакините от Германия. Губернаторът на Шумен не пожела да уточни името на евентуалния инвеститор, заяви единствено, че срещите, които предстои да проведе ще са близо до Лайпциг.