6 заявления за достъп до информация са постъпили в РИОСВ
6 заявления за достъп до информация са постъпили в РИОСВ / netinfo

Намалял е броят на депозираните в РИОСВ-Шумен заявленията за достъп до информация по Закона за достъп до обществена информация, независимо от  опростените процедури по предоставяне на информацията. Основната причина за  това е, че всеки заинтересован има пряк и неограничен достъп до данни чрез информационните и комуникационните технологии.

От  началото на годината в екоинспекцията са постъпили 6 заявления за достъп до информация. Всички те са обработени в срок, като няма отхвърлени искания. Преобладаваща е активността, проявена от неправителствени организации и фирми.

Обект на гражданския интерес е състоянието на околната среда по компоненти, издаваните от РИОСВ административни актове, информация, свързана с контролната дейност на РИОСВ, както и информация за отделни обекти, контролирани от Регионалната инспекция.

Достъпът  до информация е регламентиран в  Закона за опазване на околната среда, Закона за достъп до информация и останалите законови и подзаконови нормативни актове в областта на околната среда. Освен на интернет страницата на РИОСВ - Шумен, желаещите да получат исканата от тях информация, биха могли да го направят и на място в сградата на РИОСВ.