54 акта за 10 000 лв. са съставени на риболовци-бракониери
54 акта за 10 000 лв. са съставени на риболовци-бракониери / снимка: Дарик-Шумен

54 акта с влезли в сила наказателни постановления за установени нарушения са съставени от Регионалното звено на „Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури" - Шумен през тази година. „Стойността на съставените актове е около 10 000 лв.", съобщи за Дарик началникът на Регионалното звено Божидар Стойков. "Ние сме на едно от последните места по съставени актове от регионалните звена в страната, но на едно от челните по конфискувани мрежи и такъми", подчерта той.

Около 4 200 са издадените риболовни билети за годината, което е с около 500 повече от тези през 2008 г. Стойков обясни, че всяка година се наблюдава ръст в броя на издадените билети с около 500. „Според мен броя на любителите риболовци в област Шумен е около 6 000", допълни той.

По думите на Стойков, през тази година е направено и най-доброто зарибяване на яз. „Тича". При няколко акции през годината в язовира са пуснати близо 50 000 риби от видовете, толстолоб, шаран и бял амур. „Вече сме заявили и количествата риба за следващата година, като предвиждаме да бъде зарибена и река Камчия, в района около село Миланово", каза още Стойков. Той обясни, че често се получават и сигнали за нарушения от риболовци, но те рядко свидетелстват срещу бракониерите. „Това деяние трябва да се криминализира, за да има по-голям ефект от нашата дейност", коментира Стойков.

Според него е необходим по-голям брой инспектори, които да отговарят за яз. „Тича", защото към момента контрола на един от най-големите язовири в страната се извършва от 3-ма души.