31 селища ще са на воден режим в Шуменско
31 селища ще са на воден режим в Шуменско / netinfo
31 селища ще са на воден режим в Шуменско
20448
31 селища ще са на воден режим в Шуменско
31 селища ще са на воден режим в Шуменско
  • 31 селища ще са на воден режим в Шуменско
  • 31 селища ще са на воден режим в Шуменско

31 населени места от област Шумен се очаква да преминат на воден режим от 19 юни, съобщи днес управителят на ВиК Шумен инж. Светлозар Дамянов. В момента техният брой е 15. Основните причини за това са намалените дебити на водоизточниците и повишеното потребление на вода през летните месеци.

 

В момента на режим са селата: Струйно, Костена река, Тушовица, Бяла река, Нова бяла река, Църквица, Изгрев, Венец, Осеновец, Буйновица, Климент, Наум и Тъкач. Очаква се проблеми с водоподаването да има и в: Лозево, Градище, Суха река, Златар, Троица, Риш, Черни връх, Ново Янково, Веселиново, Избул, Правенци, Войвода, Мадара, Кюлевча, Ружица, Тервел, Трем, Байково, Студеница, Звегор, Развигорово и Длъжко.

 

Едно от най-засегнатите села е Божурово в община Върбица, където хората имат вода за по 3-4 часа през 5 дни. В други села пък няма вода около 15 часа или за около ден, каза още инж. Дамянов. До дни сред най-засегнатите общини в област Шумен ще е Върбица, където, според кметът й Исмаил Мехмед, всички населени места ще минат на воден режим.

 

В момента в язовир "Тича" обемът на водата е 230 000 000 куб. метра, тоест около 4,5 метра под преливния ръб. Водните количества, които се подават към В. Преслав и Шумен намаляват, тъй като нивото на водата спада, а успоредно с това и скоростта. Така водопроводимостта става по-малка – обясни Дамянов.

 

В момента ВЕЦ „Миланово” работи, макар че няма разрешително, а другият МВЕЦ се изгражда, макар че му е изтекло разрешителното. МВЕЦ-а може да ползва годишно между 180-190 млн. куб. метра вода. Ако той заработи при сегашните налични количества вода в язовира, оставаме на мъртъв обем - заяви управителят на ВиК-Шумен.

 

Инж. Дамянов припомни, че яз. "Тича" все още няма изградена санитарно - охранителна зона, тъй като е публично -държавна собственост. За мен град Преслав се намира в сериозен екологичен проблем. Причината – водата за ВЕЦ „Миланово” се отбива през водно съоръжение на река Камчия, което е между Преслав и Омуртагов мост, откъдето се отбива, минава през ВЕЦ-а и край село Миланово се включва отново в реката.  Този участък на Камчия се обезводнява и е с много по-ниско от минималното количество, необходимо за екологичните нужди на Камчия.  За съжаление точно в този участък се включва канализацията на град Преслав. Така в тази обезводнена част на реката влиза цялото количество отпадъчна вода на град В. Преслав. В момента всичко там е жабунясало и мирише – каза още инж. Дамянов и беше категоричен. Въпросът е много сериозен! Аз – признавам – не мога да се справя с него!

 

По време на провелата се днес среща областният управител Тодор Тодоров заяви, че на утрешното заседание на Областния съвет за развитие ще предложи спиране на водоподаването към ВЕЦ "Миланово", както и на строителните дейности на МВЕЦ-а. Другото предложение, което ще бъде направено, е за бързото изграждане на санитарно-охранителна зона на яз. "Тича".