/ ThinkStock/Getty Images

С близо 21 000 лева са измамени по телефона за два дни трима шуменци. При всички била използвана схемата да се помогне на полицията за задържане на телефонни измамници.

Хванаха муле на телефонни измамници (СНИМКИ)

Две от измамите били осъществени на 5 септември преди обяд. На стационарен телефон се обадил непознат, който първо отправил заплахи към 71-годишен шуменец. Веднага след първото обаждане се обадил мъж, който се представил за полицай.

Излъгал, че се провежда акция за задържане на измамници и успял да убеди възрастния мъж да постави всички налични парични средства в найлонова торба и да ги хвърли през терасата, за да заловят измамника.

Схема: Мним полицай обира старци при домашни посещения

71-годишният мъж поставил в торба 11 240 лева и ги хвърлил през терасата.
Малко по-късно установил, че бил измамен и подал сигнал в полицията. По същия начин била въведена в заблуда и 79-годишна жена от Шумен.

Тя завила в корица от списание сумата от 6034 лева и ги оставила до контейнер за смет на ул.“Дедеагач“. Прибрала се в жилището си според указанията и чакала да й се обадят като задържат измамниците да й върнат парите. В ранния следобед подала сигнал в полицията, след като разбрала, че е измамена.

Със заплахи за близки въздействали по телефона на 75-годишна жена вчера измамници за времето от 13:30 до 17:30 часа. Първо напълно непознати отправили закани и заплахи към семейството й.

Баба даде пари и злато на телефонни измамници

Последвало второ обаждане от измамник, който излъгал, че е полицай. Казал на жената че трябва да помогне да бъдат задържани тези, които я заплашват. За целта обаче трябвало да им хвърли всички налични пари за да го хванат в момента, в който ги взема. Успокоили я, че децата й знаят за „полицейската операция“ и когато тя свърши парите ще й бъдат върнати.

Поставила в торба 3500 лева и ги хвърлила през терасата. По-късно установила, че никой от полицията не й е звънял и не е търсил съдействието й. Подала сигнал в РУ-Шумен. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.