11 къщи и много дворни места са били залети в Търговищко
11 къщи и много дворни места са били залети в Търговищко / www.targo.org

11 къщи и дворни места са били залети след вчерашните дъждове в община Търговище. Най-много дъжд - 113,6 литра на кв. м. са се излели за по-малко от два часа в района на селата Александрово, Пресиян и Пайдушко. В град Търговище измереното количество на валежите е било 27 литра на кв.м., а в град Антоново - 40 л/кв.м.

От общинската администрация информираха че нивото на река Сива, която преминава през ромския квартал на Търговище, се е вдигнало с 2 метра, но превантивното почистване на коритото преди дни не е позволило преливане. Водата в язовир Пресиян се изпуска контролирано през преливник, като намиращият се в съседство язовир Лиляк поема част от нея.

От склоновете и нивите се стече голямо количество вода, което доведе до заливане на 6 къщи в с. Здравец, 5 къщи в село Лиляк, дворни места в Александрово и в Подгорица. По информация на очевидци, водата по дворовете в тези села е достигала над 1 метър.
Предстои оглед за оценка на щетите на територията на цялата община.
Екипът на общинска администрация - Търговище продължава наблюдението на водните обекти, предвид неспиращите валежи в района.