Томас Къмингс
Томас Къмингс / Дарик Русе
Томас Къмингс избра да живее в България
93087
Томас Къмингс избра да живее в България
  • Томас Къмингс избра да живее в България
Томас Къмингс е собственик на Звукозаписно студио "Пещта" и ръководител на звукозаписна компания Zvooka, която се е заела с мисията да запазва фолклорното богатство на България.

Преди 7-8 години Томас се влюбва в страната ни. Пътувайки във връзка с работата си като рок музикант, той харесва разградския край и си купува къща в с. Каменово. След време преобразува старата поща в звукозаписно студио и започва работа…А тя е да записва народни песни на самодейни състави от региона. В края на миналата година излиза албумът на тетовската фолклорна група – „Авлигите“, а в началото на март на всички онлайн платформи за слушане или закупуване на музика може да се чуе и следващия-на група „Сама китка“ от Долно Абланово. Томас е завладян от фолклора ни, когато чува народна музика по радиото и без да разбира думите изпитва истински силни и приятни емоции. За него тази музика е нова и завладяваща, както и за неговите приятели и колеги от Англия.

Друго интересно нещо за Томас в България са читалищата. В Англия подобни институти няма, няма събирателска дейност и самодейни състави.Томас Къмингс споделя още, че причините да остане в България и то със семейството си са много-климат, спокойствие, сърдечни хора. „В Англия нямаме дума „почерпя“, а тук вече знам, че ако имам гости трябва да почерпя. Томас вече се е научил да прави ракия и баница. За баницата има една малка тайна, която сподели с нас-слага щипка индийско орехче и тя става още по-хубава.

Български език Томас учи сам, от контактите си с хората. Признава, че му е трудно, но не се отказва. Изпадал е и в куриозни ситуации, защото говори и с британски акцент и на диалект от разградския край. От скоро семейството на Томас живее в Русе, където децата му ходят на училище.

Томас Къмингс заяви, че и занапред иска да се занимава с това-да събира и записва български песни, за да могат те да се съхранят, но и за да им се наслаждават хората по цял свят. Първият албум, на Авлигите е бил закупен в Канада, Перу, Австралия, Япония. А напоследък интересът към родния фолклор е голям и от страна на българи, живеещи в чужбина.

Фейсбук страница: www.facebook.com/ZvookaBG/ Звукозаписно Студио: furnacestudio.com Сайт на проекта: Zvooka.com Албум на Сама Китка в Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYTbsc_ShfyP4VYRV2OQdr_aoTIOtcqST Албум в Spotify: https://open.spotify.com/album/4r7DNYZfDTKl6kBj2Xtdb9 Zvooka в Spotify: https://open.spotify.com/user/zvookabg/playlist/1a4Zrhpma3zQIDZyUCYXG8