Започна ежегодното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици по Дунав
Започна ежегодното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици по Дунав / netinfo

Започна ежегодното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в силистренския участък на река Дунав, съобщиха от русенската екоинспекция. То обхваща част от защитените мастности „Рибарници Мечка", „Калимок - Бръшлен, блатото край с. Малък Преславец и с. Гарван, и Поддържан резерват „Сребърна".

Среднозимното преброяване се провежда в ранните часове около 6.30-7.00 ч и приключва в ранния следобед, тъй като птиците излитат от местата за пренощуване и почивка и се тръгват към местата за хранене.

Обект на Среднозимното преброяване са всички видове птици, за които влажните зони са основно местообитание - източник на храна, място за почивка или отглеждане на потомство.

Преброяване на водолюбивите птици се извършва едновременно в цяла Европа. Събраната информация служи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е индикатор за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората, поясняват от Българското дружество за защита на птиците, което за 20- път организира Среднозимното преброяване на водолюбивите птици.