Информационна международна конференция за информационните услуги за река Дунав в Русе
Информационна международна конференция за информационните услуги за река Дунав в Русе / netinfo
Днес, в зала „Европа“ на Доходно здание, се провежда Информационна международна конференция за информационните услуги за река Дунав (DISC Forum), на която домакин и съорганизатор е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД).

С встъпителни думи се включиха директорът на дирекция „Координация на програми и проекти“ към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Галина Василева, областният управител на Област Русе Галин Григоров, заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева и изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев.

„За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам на това значимо събитие, което се провежда именно в Дунавската столица на България - Русе. През годините форумът се е доказал като новатор и вярвам, че по време на провеждането му ще бъдат представени интересни проекти и възможности за развитието на информационните технологии в областта на навигацията“, заяви г-жа Кръстева и връчи поздравителен адрес на инж. Цонев от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

Форумът се провежда в рамките на два дни, като днес ще бъдат представени националните доклади от дунавските страни и свързаните с тях проекти. Утре, 6-и декември, темата ще е насочена към частния сектор, чиито представители ще презентират хардуер и софтуер в областта на навигацията.

Всяка година ГИС (географски информационни системи) Форума за р. Дунав организира информационно мероприятие наречено DISC (Конференция за информационните услуги за река Дунав ). Основната цел на нея е да бъде направен обзор на развитието в различните държави по отношение на изработването на електронни навигационни карти за вътрешно корабоплаване, обмен на данни, проучвания и др., и да се предостави възможност на организациите да се запознаят с използваните технологии и софтуерни решения в тази сфера.

ГИС Форумът за река Дунав е основан през 1997 г. като тристранна работна група на администрациите на плавателния път на Германия, Австрия и Словакия с основна цел развитие на обмена на географски данни и тясно сътрудничество в сферата на управлението на плавателния път на р. Дунав. От 1999 г. групата е подкрепяна от Дунавската комисия и се занимава с въпроси, свързани с речните информационни услуги (РИС). От тогава името на тристранната работна група се преименува на ГИС Форум за р. Дунав.