/ МВР
Намерени са множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяване
В края на миналата и началото на тази седмица в полицията постъпиха сигнали за кражби от православни храмове в областта, съобщиха от ОД на МВР-Русе.

ОД на МВР-Русе

В хода на изясняване на сигналите, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, от полицията е документирано, че в периода от 24 октомври до  6 ноември тази година в селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, намиращи се в Русенска област, е проникнато в църковни храмове, чрез взломяване на входни врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби.

Отново обраха църква в Русенско

Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност.  В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

ОД на МВР-Русе

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия, съвместно от служителите на полицията в Русе и Търговище, като извършители на деянията са установени две лица: 45-годишен мъж от Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица, двамата известни на органите на реда.

ОД на МВР-Русе

До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

ОД на МВР-Русе

Двамата мъже са задържани. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.