Водата поскъпва
Водата поскъпва / netinfo


Новата цена на водата в Русе ще бъде разгледана на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. То ще се проведе утре от 10 часа в сградата на Комисията. От ВиК Русе искат увеличение на цената с около 50 стотинки. От местното водно дружество настояват за увеличение на цената на водата с две стотинки, с още толкова да поскъпне и таксата за отвеждането на отпадните води.

Голямото поскъпване ще дойде от включването в общата цена и на включването на таксата за пречистването на отпадните води, която се задейства след влизане в експлоатация на пречиствателната станция. От нашето ВиК искат тя да е 39 ст. Така исканото повишение е общо 43 ст. без ДДС.

До момента от Комисията са приели цената на водата да скочи са една стотинка, а такса канал остава непроменена. Според ДКВЕР цената за пречистване може да бъде 29 ст. След крайното обсъждане утре е възможно да има леки корекции нагоре или надолу, но обичайната практика е да няма такива, така че очакваното поскъпване ще бъде около 30 ст., обясниха от ВиК Русе.

В момента цената на водата е 1, 88 лв. без ДДС