/ netinfo
Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Свилен Иванов свикаха спешен кризисен щаб с представители на общините от региона и на съответните заинтересовани институции във връзка с влошената епизоотична обстановка в близост до област Русе.

Стопаните в пограничните райони колят прасетата и затварят в буркани

По време на заседанието беше посочено, че е необходимо да бъдат предприети спешни мерки за намаляване популацията на домашни прасета на територията на областта. За целта ще бъде проведена информационна кампания от страна на кметовете на общини и хората, които отглеждат свине за лични нужди ще бъдат детайлно запознати с опасността от заболяването.

Идеята е, че чрез превантивното намаляване популацията на домашни прасета при евентуално разпространение на заболяването няма да се наложи принудително прасетата да бъдат умъртвявани и съответно да не бъдат годни за консумация. Вторият важен момент е, че по този начин рискът за заразяване на промишлените стопанства се свежда до минимум.

Необходимо е да се обърне внимание, че ако бъдат забелязани признаци на заболяването стопаните трябва моментално да се обърнат към местните власти, за да се вземат проби и да се изпратят за изследвания.

Първи случай на африканска чума по свинете у нас

Освен огнището в Провадийско област Гюргево също попада в т.нар. червена зона, т.е. в близост до административните й граници са констатирани случай на африканска чума по свинете.

Също така беше посочено, че в рамките на следващите няколко дни общините ще обявят и места за извършване на загробването на труповете на умъртвените животни.

Областният управител е в постоянен контакт с всички институции и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.