/ netinfo
Студенти от Транспортния факултет на Русенския университет започват сътрудничество с екипа на отдел „Държавен архив“. На първата съвместна среща, инициирана от преподавателя д-р Павел Стоянов и проведена в университета, експертите от архива запознаха младежите със своята дейност и интересните материали, които съхраняват.

Добавиха и, че съществува много богат фонд в професионалните направления, в които обучава факултетът. По време на разговора стана ясно, че служителите на архива биха съдействали в изследователската работа на студентите при подготовка на научни доклади и дипломни работи.

Дни след това, в сградата на Държавния архив, експертите показаха богатството от архивни единици, с което разполагат в направленията Транспорт, Корабоплаване и Авиация, като запознаха студентите и с начините за търсене на определен материал. Началникът отдел „Държавен архив“ – Стефка Маринова помоли Председателя на Общото събрание на Русенския университет - проф. Велизара Пенчева да предостави своя личен архив, събран по време на мандата й като ректор.

Маринова добави, че той би обогатил фонда от съхранявани материали и обясни, че вече е създадена подобна практика чрез предоставянето на архивите на няколко предишни ректори. За поколенията са запазени документите от мандатите на проф. Марко Тодоров, проф. Атанас Митков, доц. Марко Тодоров, проф. Борис Томов, а в момента служителите обработват материалите, предоставени от проф. Митю Кънев.