Студенти от Русенския университет спечелиха национално състезание по роботика
Студенти от Русенския университет спечелиха национално състезание по роботика / снимка:Русенски университет

Студентите от Русенския университет, Красен Димитров и Михаил Маркопулос, се класираха на първо място в състезанието за роботи на форума „Аз, инженерът“. По време на събитието в Интер Експо Център участниците се изправиха пред предизвикателство да сглобят и програмират робот в рамките на три часа.

Студенти от Русенския университет спечелиха национално състезание по роботика
netinfo

Състезанието по роботика се организира за втори път с такъв регламент, разказа ръководителят на клуб „Роботика“ в Русенския университет, инж. Чавдар Костадинов. Участниците получават комплект от различни елементи, от които трябва да сглобят и програмират робот. Единственото, което отборите носят със себе си са инструменти, които ще използват. Екипите имат контролно време от 3 часа, за да сглобят и програмират машините си. Надпреварата се състои на трасето „суперлиния“, а целта е сглобените роботи да направят възможно най-много обиколки за 2 минути.

Студенти от Русенския университет спечелиха национално състезание по роботика
netinfo

Участниците разказаха, че на трасето е имало прекъсвания, добавени са били объркващи линии и препятствия, които да „изпитат“ инженерната им мисъл. Русенският отбор е успял да сглоби такъв робот, който не само да премине участъка много бързо, но и да избегне препятствията, които биха го забавили или отклонили от пътя. С 13 безгрешни обиколки Красен Димитров и Михаил Маркопулос са спечелили първото място.

Новото предизвикателство на клуба по роботика в Русенския университет е състезанието в рамките на „Празниците на роботиката“ на 4 и 5 април в София.