Средствата от еврофондовете трябва да се усвояват по-бързо, заяви министър Орешарски
Средствата от еврофондовете трябва да се усвояват по-бързо, заяви министър Орешарски / netinfo
Министърът откри в Русе семинар на тема „Структурните фондове – възможности и предизвикателства”. Около 12 милиарда лева отпуска Европейският съюз само по структурните и кохезионния фонд за следващите 7 години. Още толкова са предвидени по агрофондовете.

Министър Орешарски отчете, че сме натрупали опит в усвояването на средства по предприсъединителните фондове, но имаме и много пропуски. Основно те са по програма ИСПА, където средствата не са усвоявани ефективно и навреме. Причините са най-вече пропуски в нашето законодателство, като например дълго оспорване на търгове в съда, което спира процеса и сроковете се пропускат. Някои от процедурите са подобрени, каза министърът, до края на годината в парламента ще бъдат внесени още законодателни промени.

Предстои и изграждането и укрепването на административния капацитет, ще бъдат назначавани нови експерти. Пламен Орешарски определи като приемливи общинските и областни планове за развитие, но заяви, че през следващата година местните власти, заедно с неправителствените организации и бизнеса трябва да положат доста повече усилия за изготвянето на проекти и усвояването на средства от европейските фондове.