Сметната палата прати на прокуратурата част от одита на областната администрация в Русе
Сметната палата прати на прокуратурата част от одита на областната администрация в Русе / Dariknews.bg

Част от финансовия одит на Областна администрация - Русе е изпратен до прокуратурата от Сметната палата. Проверката е направена за периода 1 януари 2008 - 31 декември 2009 г. Направени са 11 препоръки към областната администрация, за да подобри финансовото си управление.

Сметната палата е установила неправилното планиране и управление на бюджета и активите на областната администрация в Русе. Например отчетените приходи към края на 2008 г. представляват преизпълнение от повече от 570 на сто от предвиденото. Това са над 1,8 млн. лева.

В разходната част на бюджета също има нередности. Заради липса на добър финансов контрол се е стигнало до преразходи и просрочване на задължения.

От Сметната палата са констатирали, че в много случаи не са спазени изискванията за сключване на договори за безвъзмездно предоставяне на имоти частна държавна собственост и не са предприети действия при неспазване на условията на договорите за наем.

По този начин е допуснато ползване на държавни имоти без да е защитен интересът на държавата. Установени са и нарушения при обществените поръчки. Всички тези констатации са в доклада, публикуван на сайта на Сметната палата. В тях не се съдържа частта, предадена на прокуратурата, тъй като тя е засекретена.