Сините съветници внасят предложение в защита на бизнеса
Сините съветници внасят предложение в защита на бизнеса / Дарик Русе, Искра Георгиева

Общинските съветници от Синята коалиция+ВМРО ще внесат предложение за премахване на такса, която пречи на бизнеса, съобщи архитект Венцислав Илиев. Става дума за такса хигиена, която е компонент от таксата за битови отпадъци.

В момента тя се налага и на фирми, закупили земя с цел строеж, в което няма нищо нередно. Голяма част от тях обаче няколко години не могат да извадят разрешително за строеж или пък не успяват да започнат строителни дейности и теренът стои пуст. В такива случаи бизнесът трябва да бъде защитен и да не му се иска този налог, обясни Илиев.

Освен това сините ще поискат кметът на Общината да внесе до края на февруари проект за промяна на Наредба 16, където продължава да има много двусмислици. Общинските съветници от Синята коалиция+ВМРО заявиха още, че няма да подкрепят увеличаването на такса смет, тъй като не са съгласни с мотивите за това-че се увеличава количеството на отпадъците и че са нужни повече средства за рекултивацията на депото. Според тях не е основателно вдигането на промилите нито за гражданите нито за фирмите.