По неофициални данни и по думите на кмета на Ветово най-вероятно ще са нужни повече от 500 000 лева
Областният управител на Русе Борислав Българинов ще изпрати писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да се отпуснат необходимите пари за укрепителни дейности по повод на свлачището в град Ветово, съобщиха от областната управа в Русе, след като се е състояла среща с представители на всички институции, имащи отношение към проблема.

Срути се улица във Ветово, къщи са застрашени от събаряне (СНИМКИ/ВИДЕО)

Част от улица се срути в град Ветово, като са застрашени къщи. По думите на кмета д-р Мехмед Мехмед сигналът за аварията е подаден на 3 януари следобед. Според него най-вероятно спукан водопровод е подкопал земната маса и е започнало свличането.

От областната управа съобщиха, че на този етап все още не е ясно каква ще е стойността на укрепителните дейности. По неофициални данни и по думите на кмета на Ветово най-вероятно ще са нужни повече от 500 000 лева.

Заместник-областният управител на Русе Синан Хебибов се е запознал на място с проблема. Предприети са всички необходими мерки. Аварийни екипи на "ВиК" и на електроразпределителното дружество работят на място.

БГНЕС

Водоподаването вече е възстановено по обходна тръба. Предстои да бъде възстановено и електрозахранването. Ще бъде извършено и геоложко обследване на района. По думите на Хебибов бързото и адекватно справяне със ситуацията ще бъде приоритет за екипа на областната администрация.

Според него мерките за контрол при изграждането на критичната инфраструктура трябва да бъдат завишени. Пътят, който се е свлякъл, е изграждан преди повече от 20 години.

Според експертите, ако завали дъжд, обстановката може рязко да се промени.
БТА