Работа в пещерите има за целия китайски народ
Работа в пещерите има за целия китайски народ / netinfo
"Работа в пещерите има за целия китайски народ"
86519
"Работа в пещерите има за целия китайски народ"
  • "Работа в пещерите има за целия китайски народ"

Над 6000 пещери са официално картирани в България. Въпреки това работа за пещерняците в България има, както и за целия китайски народ. Това разказва в кръга на шегата един от известните русенски пещерняци-Сашо Попов. Той и колегите му наскоро откриха новия сезон със сбор на Орлова чука.

Орлова чука е най-известната пещера в русенско, най-проучваната и отдавна позната като туристически обект. Тя е втората по дължина в България, но се оказва, че нищо не е окончателно. За да се стигне до сегашните 13 проучени километра са минали около 30 години. И проучванията продължават, разказа един от дългогодишните пещерняци и ръководител на клуб в ТД Приста Сашо Попов.

В момента в България са картирани около 6000 пещери. Броят на проучените обаче се увеличава с още 20-30 на година. Конкретно Поломието край Русе е рай за пещерняците в това отношение.

Сашо Попов разказва още, че тази година пещерняците в Русе ще отпразнуват 60 години от създаването на първия пещерен клуб в града. Виновникът е д-р Георги Икономов, който увлича след себе си много ентусиасти. Пролетния сбор на Орлова чука всъщност е продължение на една стара традиция. Преди години там се е провеждала 10-дневна осмомартенска експедиция в пещерата.

След сбора на Орлова чука пещерняците официално започнаха своите експедиции. Следващата подобна среща ще е на 24 май в Родопите, в местността Марциганица.  Освен проучвания обаче, ентусиастите ще включат в работата си и почистване на пещерата Топчика. За нас е важно да пазим природата чиста и на това учим и младите пещерняци, допълни Сашо Попов.