Японски художници представят в Русе творби с интересни техники
Японски художници представят в Русе творби с интересни техники / снимка:РХГ

Единадесет японски художници от северния остров на Япония Хоккайдо, известен със забележителната си природа, ще представят в северния български град Русе съвременна японска живопис в стил нихонга, традиционни занаятчийски предмети от дърво, рисувани мидени черупки каиавасе и др.

Изложбата включва живописни творби в стил нихонга, изпълнени върху нетипичната за тази цел хартия татоо-гами, която обичайно в Япония се използва за увиване и съхранение на кимона; творби с мотиви, вдъхновени от флората в планините и горите на Хоккайдо; дървени кутии, ръчно изработени с местен материал без употреба на метални сглобки и винтове и много други традиционни за региона, но и иновативни творби, които ще очароват българската аудитория.
Участниците в изложбата са съвременни японски художници от кръга Sapporo Art Beans в гр. Саппоро, като трима от тях лично ще дойдат в България за откриването й.

„Светът не престава да се сблъсква с проблеми като природни бедствия, тероризъм, бедност и др., но ние желаем светът да бъде място, където децата ни да могат живеят и мечтаят. Смятаме, че в културата и традициите са скрити мъдростта и посланията за изграждането на един такъв по-добър свят. Надявам се, че с нашата изложба България и Япония ще станат още по-близки.“ – сподели по повод на предстоящото събитие председателят на Sapporo Art Beans г-жа Кейко Мано.

За откриването на изложбата в Русе ще дойдат 3 от авторките – председателя на Sapporo Art Beans г-жа Кейко Мано, г-жа Юрино Бан и г-жа Марико Ишида. На 12 ноември от 11 ч. те ще проведат уъркшоп в Галерията, като демонстрират как се рисува нихонга с автентични бои и ще покажат работа с традиционна японска позлата.